Willy

Willy Sommers heeft ongeveer 150 fans die elk optreden van hem bijwonen, zo vertelde hij in een televisieprogramma op de VRT. Een programma dat ik niet bij naam wil noemen, omdat ik de presentator een beetje een klier vind en omdat alleen maar mensen worden opgevoerd die iets sensationeels hebben meegemaakt, aan dat criterium moeten ze absoluut voldoen – in het geval van Willy ging het over zijn gezondheidsproblemen en zijn liefdesleven -, emo-tv dus en daar houd ik niet van, en waarvan ik alleen de aflevering met Willy heb gezien. Want Willy Sommers is een begrip, ook voor mij.

150 mensen die élk optreden bijwonen, ik vind dat hoogst bizar. Ik vermoed dat de optredens van Willy weinig van elkaar verschillen. Enige variaties zullen er wel zijn: het pak dat Willy draagt, andere bisnummers misschien, de samenstelling van de rest van het publiek natuurlijk, maar het blijft iets redelijk merkwaardig, op het randje van het obsessieve. Misschien beelden die fans zich in dat ze binnen de maand zullen sterven als ze eens een optreden van Willy missen. Het is een religie als een ander en nog niet eens zo’n slechte, want Willy predikt alleen maar liefde en geluk.

Ik meen dat ik die mensen, zonder dat ik ooit een balzaal heb bezocht, redelijk scherp voor de geest kan halen. Ze frequenteren wel eens een schlagerfestival (zeker als Willy ook van de partij is), hebben een hond en het afgesleten nummertje 1 op hun tv-afstandsbediening is VTM. In hun voortuintje staat een kabouter of liggen enkele amforen, die ze kruiken noemen omdat het woord ‘amfoor’ hen onbekend is. Simpele, goeiige mensen die het wel eens over de vroegen en de laten hebben, die hun baas en hun man of vrouw allebei mijne baas noemen, wiens favoriete koosnaampje voor politici zakkenvullers is en die niet zelden een kruis dragen à la een dochter die in het bijzonder onderwijs of in de psychiatrie is beland, of een zoon die zich met zijn patserbak heeft doodgereden, maar dat kruis als volleerde Vlaamse binnenvetters diep in zichzelf hebben opgeborgen. Brave lieden die op een receptie al na tien minuten vragen of er ook bier te krijgen is en die potentieel kanonnenvoer zijn als Luc Haekens (die ze een enge man vinden, louter op basis van zijn gezicht, want al zappend blijven ze nooit hangen bij De Ideale Wereld)  weer eens op zoek is naar nieuwe slachtoffers voor zijn fratsen. 

Niettegenstaande dat alles beschikken ze in hun betere momenten – onder andere bij Willy dus – over een grenzeloos enthousiasme dat een nuchtere ziel als ik geheel vreemd is. Mocht ik een optreden van Willy Sommers bijwonen, dan zou ik na enkele wijntjes misschien wel kunnen meegaan in een ambiance die ik niet ken. Of ik zou me een gedragswetenschapper wanen die zich uitleeft op een boeiend experiment. In elk geval zou ik hopen dat mijn favoriete Willy-nummer, Met mijn ogen dicht, op de playlist staat. Ik zou die die-hard-fans vragen waarom ze zo’n royaal aantal porties Willy Sommers tot zich nemen, maar dan in een voor hen begrijpelijk patois. Ze zouden mij antwoorden dat ze dat graag doen, dat ze de Willy graag horen zingen. Oké, zou ik nog opwerpen, maar waarom tweehonderd keer in een jaar? Wel, menier, we eten wa toch uuk baijna elken dag boterhemmen en petatjes, umda wa da graog eten, menier. Daar valt absoluut niks tegen in te brengen. Ik rust mijn kaas.

Corona dwingt hen nu thuis te blijven, die 150, maar dat de Willy ook thuis zit zal troost bieden. Ze missen niet één optreden en bidden elke dag tot onze lieve heer dat Willy na zijn recentelijk hartprobleem nu ook niet door die Corona wordt lastiggevallen. Misschien slaat Willy wel met elk van hen een babbeltje via Skype. Het zou mij niets verbazen, want toen Willy in dat eerder genoemd programma, dat ik dus niet bij naam heb genoemd, door die presentator die ik een beetje een klier vind, de gemene vraag kreeg toegeworpen of hij, als hij moest kiezen, zou kiezen voor zijn familieleven of voor zijn fans, veinsde hij een lichte aarzeling en koos toen voor zijn fans. Onbegrijpelijk eigenlijk dat die harde kern maar 150 leden telt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s