Capitol Hill

Gisteren wilde ik een stukje over onze democratie, dat al een tijdje in de steigers staat, afwerken toen het nieuws en de beelden binnen sijpelden van wat er in de Verenigde Staten aan de gang was. Ik borg mijn woorden op, want wat kan ik, simpele ziel uit de Vlaanders, daaraan toevoegen? Ik kom niet verder dan enkele bedenkingen en vragen die ik hieronder lukraak uitsmeer.

Neem die man zo snel mogelijk zijn macht af, of straks drukt hij nog op de een of andere rode knop.

Wat is erger: één Trump of al die volgelingen? (Retorische vraag.)

Hoe kan het dat die povere hillbillies een rijkaard achterna lopen die ze eigenlijk zouden moeten verafschuwen?

Mensen zijn kwaad, ja, mensen zijn kwaad, dat wisten we al. Overal ter wereld zijn mensen kwaad, op iedereen en niemand, op alles en niets. Wat gaan we daaraan doen?

Alles begint met degelijk onderwijs en een gedegen opvoeding. Ik zie de neerwaartse trend op beide vlakken niet meteen ombuigen, integendeel.

Ik ben 56 jaar oud. Wanneer heb ik voor het eerst in mijn leven gezegd: ‘Het gaat voortaan alleen nog maar bergaf met onze planeet. Ik zal het bij leven niet meer beter weten worden’?

Op de nieuwssites stond onlangs het bericht te lezen dat de een of andere epidemioloog beweert dat we een nieuwe ‘roaring twenties’ tegemoet gaan, een era van bloei, plezier, hedonisme en veel sociaal contact.

Ja, en ik win dit jaar de Ronde van Frankrijk en het polsstokspringen op de Olympische Spelen in Tokio, waarna ik op blote voeten en achteruitlopend de Mount Everest zal beklimmen.

Misschien bedoelde die koekenbakker dat iemand op zijn muil slaan ook een vorm van sociaal contact is?

Wie fatsoenlijk en rechtschapen is, wordt hoe langer hoe meer aanzien als een paria die niet goed bij zijn hoofd is.

In welke wereld zullen de kinderen die vandaag geboren worden terechtkomen? Ja, Georges van Aert, ik heb het over u.

Waarom denk ik, als ik aan Donald Trump denk, ook aan Lamkel Zé?

Sommigen mensen noemen mij een cynicus. Begrijpen die dan niet dat cynisme een hartenschreeuw is om het tegenovergestelde? Zie ook de heer H. Brusselmans uit G. e.a.

Elk nadeel heeft zijn voordeel. Wat gisteren op Capitol Hill is gebeurd, het ondenkbare, het overdrevene, zal uiteindelijk ook leiden tot een forse reactie ten goede. Hoop ik.

Om Lévi Weemoedt te citeren: ‘Is er nog hoop? Ja, een hoop ellende.’

En toch moeten we blijven hopen.

Advertentie