Jim Steinman overleden

Op ‘Bat Out Of Hell’ van Meat Loaf, een iconische plaat en een van de eerste LP’s die ik kocht, staat op de voorzijde van de hoes vermeld: Songs by Jim Steinman.

We kennen Steinman vooral van zijn nummers voor Meat Loaf, Bonnie Tyler en Céline Dion, maar als je even een uurtje de tijd hebt om zijn Wikipedia-pagina te lezen, dan zul je merken dat hij veel meer heeft gedaan dan bombastische popnummers met overvloedige ornamenten, tempowisselingen en meestal lange titels schrijven. Rockmusicals, filmmuziek, samenwerkingen met tal van artiesten… de man is redelijk productief geweest.

Het medelijden dat ik aanvankelijk had met Jim Steinman is dan ook misplaatst. Medelijden omdat deze man achter de schermen, die er in zijn hoogdagen uitzag als een knappere versie van rockgod Jim Morrison, zich altijd maar in de schaduw van iemand anders moest ophouden. Ik herinner me, uit de prachtige documentaire ‘Meat Loaf: In and Out of Hell’ dat Steinman eerder het verlegen type was, een tikkeltje contactgestoord, helemaal in tegenstelling tot de extraverte Meat Loaf. Maar eigenlijk stond hij helemaal niet in de schaduw. Hij ging naar plekken waar ik nooit kwam. Negentig procent van wat hij heeft gemaakt, ken ik niet.

De website van VRT NWS brengt naar goede traditie een tribuut, beknopt maar fraai, aan deze veelzijdige artiest. Ik voeg daaraan toe, de video van twee juweeltjes op ‘Bat Out Of Hell’.

2 gedachten over “Jim Steinman overleden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s