EK Voetbal (3)

Na een non-match tegen Rusland, weggespeeld te zijn tegen Denemarken, een match die ik heb gemist wegens na een kwartier in slaap gevallen (Finland), na alweer te zijn weggespeeld tegen Portugal en Italië, kon het niet anders dan dat het geluk van de Rode ‘Duivels’ vroeg of laat ten einde liep. De kwartfinale halen was veruit het hoogst haalbare.

Drie jaar geleden in Rusland hadden we ook al alle geluk van de wereld. In het laatste kwart van de wedstrijd twee doelpunten goedmaken tegen Japan, of tegen wie dan ook, dat zal niet gauw meer lukken. Wie de statistieken van de kwartfinale tegen Brazilië bekijkt, weet eveneens dat dat een eenmalig kunstje was. (Eigenlijk een tweemalig kunstje, want de wedstrijd van vorige week tegen Portugal was zeer gelijkend: scoren en dan bang achteruit kruipen). Na de verloren halve finale tegen Frankrijk waren er dan nog die durfden te beweren dat wij eigenlijk die match hadden moeten winnen.

Ik kan nog verder in de tijd teruggaan en beweren dat we op het EK in Frankrijk nooit de groepsfase hadden overleefd als die goal van Zweden niet wordt afgekeurd. Van het WK in 2014 herinner ik mij vooral dat de Belgen als angsthazen speelden tegen Argentinië, want daar stond ene Messi in het elftal, een kerel die voor zijn land op een wereldkampioenschap nog nooit een deuk in een pakje boter heeft getrapt.

Als coach Martinez met zijn Sam the Eagle-wenkbrauwen een persconferentie houdt, dan weet ik wat er zit aan te komen. Roberto Martinez is het soort manager – ken je die types? – die mochten ze een schaap zijn, stikken in hun eigen wol. Elk praatje van hem is goed voor een pak dikke wintertruien. Spreken zonder iets te zeggen en doen alsof het wijze woorden zijn. Brave man, ongetwijfeld, sympathieke spanjool, maar wie het als trainer niet verder heeft geschopt dan Swansea, Wigan en Everton hoort daar eigenlijk Hull, Bristol en Millwall aan te breien, of iets van die aard. Maar moet met zijn pollen van een nationaal elftal blijven.

Niemand van de pers zal durven beweren dat Martinez heeft gefaald, want ook in de pers stikt het van de angsthazen. Nainggolan destijds niet meer oproepen, was dat een goddelijke ingeving of een blunder van formaat? Gezien de Belgen nog nooit een prijs hebben gepakt, zou ik eerder geneigd zijn het laatste te denken. Spits van Sporza dat het gisteren Nainggolan nog eens in herinnering bracht door zijn twee raketten te tonen en hem in Italië te videobellen. Hij droeg een truitje van de Rode Duivels. Het is niet omdat een mens eruitziet als een getatoeëerde weirdo dat hij niet vergevingsgezind kan zijn. En Martinez, die had gisteren natuurlijk rond minuut 60 Carrasco moeten brengen en rond minuut 80 Benteke en/of Batshuayi.

Na het WK van 2018, tijdens de viering op het balkon van het Brusselse stadhuis, zat Kevin De Bruyne binnen, in die mooie zaal, mistroostig op een bankje wat voor zich uit te staren. Toen iemand hem vroeg wat er scheelde, antwoordde hij: ‘Wat valt er te vieren, we zijn derde.’ Ik ben die uitspraak onlangs pas te weten gekomen en ik moet zeggen dat ik de Kevin ineens sympathieker ben gaan vinden. Dat is dé attitude die een prof hoort te hebben. Nog zo’n superprof is Lukaku. Ik hoop voor hem dat hij prijzen pakt met zijn clubs, want met de Duivels zal het noppes zijn. Wie zich ook in de kijker heeft gespeeld is Dries Mertens, niet met zijn voetbalspel, maar als sidekick in ergerlijke filmpjes die zijn aandachtsgeile echtgenote maakte voor de zender Vier, of hoe die tegenwoordig ook mag heten.

O ja, de Rode Duivels hebben veel gekaart in Tubeke, terwijl ze met een half oog keken naar de matchen van de andere landen. Is het teveel gevraagd om eens een maand lang superprof te zijn en de matchen van mogelijke tegenstanders met twee ogen te bekijken? Dan is er nog tijd zat om te kaarten, te snookeren of te gamen. Eden Hazard verdient 120.000 euro per dag. Honderdtwintigduizend euro. Per dag. Als hij twee keer per dag een kakje gaat doen, ondertussen een beetje scrolt op zijn smartphone of de Paris Match leest en netjes zijn poep afveegt, dan heeft hij met die twee drollen het maandloon van een modale werknemer verdient. Indien geconstipeerd wordt dat het maandloon van een geheel arbeidersgezin: papa dokwerker, mama inpakster, zoonlief heftruckchauffeur en dochterlief caissière, allemaal nobele beroepen. Daar kan híj niks aan doen. Dat heeft hij te danken aan de populariteit van het spelletje, maar het blijft pervers dat een kerel die niet graag traint, de voorbije jaren vooral geblesseerd was en hoop en al op dit EK drie goede passes heeft gegeven 120.000 euro per dag in zijn zak steekt.

Ik houd van voetbal maar niet van perversiteiten. En dankzij het EK komt er een vierde coronagolf aan. Ook om die reden is het een goede zaak dat de Belgen eruit liggen en er geen Belgische supporters naar Londen gaan.

Advertentie

Een gedachte over “EK Voetbal (3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s