Thank God It’s (Black) Friday (5)

Even het begrip ‘zwarte muziek’ een beetje uitrekken, want onderstaand nummer valt er niet echt onder. Phats & Small oftewel de dikke en de dunne is eigenlijk een blank duo. De zwarte man in de clip is een gelegenheidszanger.

Aan de hogeschool kreeg ik les van priester-leraar-dichter Roger Verkarre. Op een dag had hij een plaatje mee, een singletje, en daar zal ook wel een draagbare platenspeler bij geweest zijn, want hij legde dat plaatje op aan het begin van de les. Het was ‘Love Of The Common People’ van Paul Young. Hij liet het aan de klas horen. Een ode aan de gewone man was het en die ode wilde hij beamen, dat er niks gaat boven de gewone man en vrouw in de straat. De meesten in de klas kenden het lied wel, maar niemand die dat opwierp, niemand wilde ’s mans pret bederven.

De gewone man, wie is dat eigenlijk? Ga met een groot vangnet naar een stadscentrum, een schoolfeest of een treinstation, vat honderd willekeurige lieden bij de lurven, gooi er de twintig vreemdste vogels, de extremen, uit en met wat je overhoudt kun je de gemiddelde gewone man of vrouw in elkaar puzzelen. Zoiets.

Waar wil ik naartoe? In de tweede helft van de clip van ‘Turn Around’ zie je een aantal mensen dansen in een platenwinkel, tussen de rekken met LP’s. Gewone mensen, niet opgetut, niet uitgedost, geen Fred Astaire’s of Ginger Rogers’, gewoon maar doodgewone mensen die zich op een kleine, fijne manier uitleven op het nummer. Geen excentrieke aandachtstrekkers, geen Tomorrowland-toestanden, geen opgefokt gedoe, geen gegil of gejuich of gespring, alleen maar mensen zoals u en ik die voor de tijd dat het duurt de tijd van hun leven hebben. Natuurlijk is dit geregisseerd, maar dat beeld van die mensen die toevallig op hetzelfde moment op dezelfde plaats lijken te zijn en beginnen te dansen op ‘Turn Around’ staat op mijn netvlies gebrand. Het verpersoonlijkt voor mij een soort van naturelle onbekommerdheid die in de loop van het nieuwe millennium is zoekgeraakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s