Rekenkundig inzicht

Ik dacht bij mezelf, de expert zal het goed uitleggen. Helaas deed hij dat niet. Ja, zei hij, er liggen ongeveer evenveel gevaccineerden als niet-gevaccineerden in het ziekenhuis. Toen begon hij over profielen.

Misschien werd het interview bijgeknipt. Het mag niet te moeilijk zijn voor de mensen. Niet voor onze oudjes die al op 12-jarige leeftijd op hun knieën gewassen oogstten op het veld, en ook niet voor onze jongeren met hun almaar oplopende leerachterstand.

Dus zal ik de vrijheid nemen om de uitleg van de expert vol te maken. Komtie.

Stel, je hebt een groep van 100 mensen en daarvan zijn er 90 gevaccineerd en 10 niet. Dat is grosso modo de verhouding in Vlaanderen. In het ziekenhuis liggen er 5 gevaccineerden en 5 niet-gevaccineerden. In absolute cijfers liggen er van beide groepen evenveel in het ziekenhuis. En dan hoor je: zie je wel dat de vaccins niet werken.

Fout natuurlijk. Van de gevaccineerden ligt er 5,55% in het ziekenhuis, van de niet-gevaccineerden 50%. Ineens werken de vaccins wel degelijk, maar helaas kijken de meeste mensen niet verder dan de absolute cijfers. Dat heb je ook met begrippen als exponentiële groei en exponentiële krimp. Men hoort het in Keulen donderen.

Ik heb ooit eens een collegaatje, dat net van school kwam en een duur diploma had, naar een rekenmachine zien zoeken om een eenvoudig optelsommetje à la 28 + 9 + 5 op te lossen. Asjemenou, dacht ik, meen je dit nu?

Hebt u ook zo’n hekel aan domheid? Dan kan ik u tot mijn spijt niet geruststellen: het wordt nog veel erger, you ain’t seen nothing yet.

En nu beginnen leeftijdsgenoten van mij spontaan dit lied, de stotterklassieker, te zingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s