Citaat

De kloof tussen gewone werknemers en topverdieners neemt toe. De vruchten van de technologische vooruitgang gaan naar een kleine groep mensen en dat leidt tot polarisatie in de samenleving. Het kapitalisme van de grote bedrijven laat de meerderheid van de huishoudens in de steek en zorgt voor een ideale voedingsbodem voor populisme. Mensen vinden dat ze toch maar weinig te verliezen hebben en stemmen voor extreme partijen. […] De bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 was nog wel geen oorlog, maar het was toch een opstand. Zie ook de vele betogingen van de gele hesjes, van mensen die zich in de steek gelaten voelen, die niet zelden uitmonden in rellen. Mensen die vinden dat ze in een onrechtvaardige situatie zitten en niets meer te verliezen hebben, zijn tot veel in staat.

(Jan Eeckhout in Knack van 16 februari 2022)

Deed me denken aan dit bericht dat ik hier ooit postte en aan fragmenten uit het interview dat ik onlangs gaf aan Roer. Jan Eeckhout, econoom, verwoordt het exact zoals ik het ook aanvoel.

Hoe erg en schrijnend en weerzinwekkend het ook is wat zich momenteel afspeelt in Oost-Europa, wat ons te wachten staat over afzienbare tijd zal van een andere orde zijn dan het geweld van een despoot die een territorium opeist waarvan hij meent dat het het zijne is. Als ‘de horden’, zoals ik ze graag noem, of ‘mensen die niets meer te verliezen hebben’, zoals Eeckhout ze noemt, de macht van het getal zullen hebben verworven, is het hek van de dam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s