Moet er nog gecanceld worden? (5)

Zeg ‘ns meisje
Waar ga jij vanavond heen
Zeg ‘ns meisje
Ben je zo alleen
Zeg ‘ns meisje
Ik heb een idee

[…]

‘k Wil je leren kennen
Jou eens fijn verwennen

Zeg ‘ns meisje van Paul Severs kwam uit in 1991. Dat is vijf jaar vóór de zaak Dutroux. Dat is jaren vóór je als meisje niet langer in de buitenwereld kon rondlopen zonder door kerels van divers pluimage te worden lastiggevallen. In de loop van dit millennium heeft een verval van zeden opgang gemaakt in onze samenleving. Die ging bij velen gepaard met een toenemend gebrek aan respect jegens alles en iedereen, ten faveure van narcisme, egoïsme, hedonisme en nog wel een aantal laakbare -ismen.

De tijdsgeest heeft dit nummer met een dubbelzinnigheid beladen, die de brave borst Paul Severs – God hebbe zijn ziel – nooit zo bedoeld heeft. Maar helaas staat er wat er staat. Een meisje wordt aangesproken door een man, die vraagt of zij alleen op stap is. Na bevestigend antwoord, tussen de regels te lezen, stelt de man voor haar eens fijn te verwennen.

In 1991 kon dat nog met een ijsje, een lolly of een banaan, waarmee ik ook echt bedoel de etenswaren ijsje, lolly of banaan. Tegenwoordig zet je het als jongedame maar beter luidkeels op een lopen en grijp je snel in je handtas naar een scherpe sleutel of naar je surrogaatpepperspray, een busje haarlak, als de een of andere manskerel je vraagt waar je heen gaat, of je alleen bent, zegt dat hij een idee heeft, je wil leren kennen en je eens fijn wil verwennen. Want dat idee zal wis en zeker niet zijn om samen met hem even de ter discussie staande eindtermen van het middelbaar onderwijs onder de loep te nemen.

Het spijt me, waarde Paul, maar dit is 2022, het jaar van de bordenwisser, de Swiffer en de delete-knop. Het maatschappelijk belang primeert op de individuele artistieke vrijheid. Uw tekst die in 1991 nog als suf, idioot en vooral onschuldig werd aanzien, kan tegenwoordig mogelijk enige ongeleide testosteronprojectielen op ideeën brengen. Dat risico kunnen we echt niet nemen. Het is dan ook met pijn in het hart dat ik niet anders kan dan het stempel ‘Cancelled’ op de hoes te slaan. Voilà, het staat erop.

===================

Advertentie

Een gedachte over “Moet er nog gecanceld worden? (5)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s