Beste meneer Bloem,

In 2004 was ik genomineerd voor de tweejaarlijkse J.C. Bloemprijs, voor de beste tweede bundel van een dichter uit ons taalgebied. Ik heb daar toen op dit weblog verslag van uitgebracht. Het weblog als geheugen, prima zo.

Aan elke genomineerde dichter werd gevraagd een gedicht te schrijven dat geïnspireerd is op Bloem. Ik maakte een hilarische parodie van het gedicht Insomnia met als titel ‘Slopersverdriet’

Waar het gedicht van Bloem begint met de regels Denkend aan de dood kan ik niet slapen, / En niet slapend denk ik aan de dood, begon ik mijn gedicht met de regels Denkend aan de daad kan ik niet slopen, / En niet slopend denk ik aan de daad.

Een binnenkoppertje, maar je moet er wel aan denken. Het gaat over een sloper, een man werkzaam in de bouwsector, die te weinig aan zijn seksuele trekken komt. Het gedicht werd acht jaar later opgenomen in mijn bundel Het is fijn om van pluche te zijn.

Een greep uit die aan J.C. Bloem opgedragen gedichten is nu gebundeld in het fraaie boek Beste meneer Bloem, – Een selectie uit 20 jaar op J.C. Bloem geïnspireerd werk. Fijn dat ‘Slopersverdriet’ er ook in staat.

In Knack van 20 juni 2007 wijdde ik een uitgebreid artikel aan de verzamelde gedichten van J.C. Bloem, en zijn biografie door Bart Slijper. Het stuk is hier te lezen, weliswaar alleen voor wie een profiel heeft aangemaakt.

===================

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s