Over

PHILIP HOORNE (°Kortrijk, 1964) is dichter, schrijver en bloemlezer. In november 2002 verscheen ‘Niets met jou’ als het 1ste nummer in de Sandwich-poëziereeks onder redactie van Gerrit Komrij. Dit debuut werd genomineerd voor de Vlaamse Debuutprijs 2003. In mei 2004 verscheen een tweede dichtbundel ‘Inbreng nihil’, die werd genomineerd voor de J.C. Bloemprijs 2005. In 2005 volgde ‘Het ei in mezelf’. In december 2009 verzamelde hij zijn beste gedichten, aangevuld met nieuw werk, in ‘Grootste Hits! De Jaren Nul’, een publicatie bij Uitgeverij Van Gennep. In 2003 stelde hij de bloemlezing ‘Antwerpen, de stad in gedichten’ samen, en in 2007 ‘Trouw, rouw en andere feestelijkheden’, een keuze uit het verzameld dichtwerk van Patricia Lasoen. Eveneens in 2007 verscheen zijn prozadebuut, de hilarische verhalenbundel ‘Het vlees is haar’, die via een van de blogberichten integraal gelezen en/of gedownload kan worden.

Het werk van Philip Hoorne verscheen in menig literair tijdschrift in Vlaanderen en Nederland, en is opgenomen in alle belangrijke hedendaagse poëziebloemlezingen. Hoorne was de oprichter en bezieler van de veelbesproken en -geprezen poëzierecensiewebsite ‘Poëzierapport’. Hij heeft een eigen weblog ‘Philip Hoorne Schrijft!’ Daarnaast was hij jarenlang de poëzierecensent van Knack en medewerker van Poëziekrant, Awater, The Low Countries, wielertijdschrift De Muur, het enige nummer van Het Buitenblad e.v.a. De gedichten van Philip Hoorne lenen zich uitstekend voor de literaire podia. Zijn naam prijkte op de affiche van o.a. het Franse Villa Mont-Noir, het Bram Roza Festival, de literaire revue n.a.v. 20 jaar De Brakke Hond, de Nacht der Poëten, Sappho, Dichters in de Prinsentuin, het Tuinfeest te Deventer, Dichter aan Huis, de Wintertuin en Onbederf’lijk Vers, Gentse Feesten (Poemtata) enzovoort. Door het publiek van de Literaire Stichting Jambe te Delft werd hij verkozen tot Dichter van het Jaar, seizoen 2002-2003.

In het voorjaar van 2012 verschenen de poëziebloemlezing ‘De Nederlandstalige poëzie in pocketformaat’, een samenwerkingsverband met Chrétien Breukers, alsook zijn vijfde dichtbundel ‘Het is fijn om van pluche te zijn’. In januari 2013 volgde dan het poëzierecensie/essayboek ‘Dansen tot na sluitingstijd. Het beste uit Poëzierapport’. In april 2015 publiceerde Hoorne zijn zesde dichtbundel ‘Kaas treft geen schuld tot het tegendeel bewezen is’. Zijn voorlopig laatste dichtbundel getiteld ‘Het dikke meisje en de ziener’ wordt op 1 februari 2019 voorgesteld in de Openbare Bibliotheek van Harelbeke. Tezelfdertijd wordt een tentoonstelling geopend met fotografisch werk van Philip Hoorne, die sinds september 2013 een fotografieopleiding volgt aan het CVO 3 Hofsteden te Kortrijk en er in juni 2019 hoopt af te studeren als gecertificeerd fotograaf. Zijn eindwerk fotografie kan in het Pinksterweekend van 2019 bezichtigd worden in Atelier 2025 te Kortrijk.

Philip Hoorne geeft occasioneel schrijfcursussen voor Wisper. Hij is de oprichter, begeleider en bezieler van het Poëzieatelier Brugge, een initiatief van Wisper i.s.m. Vormingplus Brugge.

Een nieuwe, achtste, dichtbundel is in de maak. Nieuw werk van Philip Hoorne verschijnt in Het Liegend Konijn 2019-2.

Advertenties